Tenuta Mazzolino (Oltrepó Pavese, Italië)

Puur kwaliteit. Dat is de enige norm die Jean-François Coquard, de uit de Bourgogne afkomstige wijnmaker van Tenuta Mazzolino uit de Oltrepo Pavese (Noord-Italië) zichzelf oplegt. En dat proef je. De wijnen zijn vol van smaak, bezitten veel fruit, zijn zuiver en in balans. De Pinot Nero ‘Noir’ is het paradepaardje, vergelijkbaar met een Bourgogne-Grand Cru, gemaakt van 100% Pinot Noir. Al enkele jaren met drie glazen in de Gambero Rosso, de Michelingids van de Italiaanse wijnen. En daarmee een van de allerbeste Pinot Noirs van het land. Om uzelf te verwennen. Maar ook de Chardonnay die hier gemaakt wordt (de Camarà en de BLANC) zijn erg mooi gemaakt en lekker.

Ons eerste bezoek aan Tenuta Mazzolino is heugenswaardig. Het was eind maart en Jean François Coquard, de franse wijnmaker daar, ontving ons zeer hartelijk en leidde ons vol trots rond op het sterk in ontwikkeling zijnde wijngoed. Vanaf de wijngaarden in de heuvels hadden we een spectaculair uitzicht op de besneeuwde Alpen boven Milaan, van de druiven worden hier in Oltrepó Pavese (‘aan de andere kant van de Po’) topwijnen gemaakt. Recent is de nieuwe ‘Cave’ opgeleverd, met een ultramodern vaten-oplegsysteem, waarin de wijnen van dit ambitieuze huis optimaal kunnen rijpen.

Verrassend voor ons was nog een tintelend fris-zoete Moscato, zacht en ondeugend, een ideale aperitief. Het proberen waard! Ons bezoek werd afgesloten met een heugenswaardige lunch in het landhuis met een keur van alle wijnen daarbij.