Poderi del Paradiso (San Gimignano, Toscana Italië)

Podere dei Paradiso: de naam zegt al genoeg! Een heerlijk wijndomein in de heuvels net buiten San Gimignano. Gelegen in een paradijselijke omgeving waar alles klopt. De familie Cetti weet er optimaal van te profiteren en maakt er zeer geslaagde wijnen. Heerlijke Chianti, verfrissende Vernacchia maar ook robuuste krachtpatsers ‘Super Toscans’.

Enkele jaren geleden ontmoette ik David Cetti voor het eerst, een uiterste gedreven, talentvolle jonge wijnmaker. De wijnen die ik  samen met enkele vrienden bij hem proefde raakten me: smaakvol, aangenaam, lange afdronk, zuiver: hier werd WIJN gemaakt. Terug in Nederland nogmaals goed geproefd en goed gekeurd en nu ook bij Vinostoria verkrijgbaar.

Geschiedenis

Rond het jaar 1000 (het jaar waarin de Vernacchia in San Gimignano verschijnt) arriveert ook Puccio di Cetto, voorouder van de Cetti familie van nu in San Gimignano. In de 13e eeuw verschijnt ‘Il Paradiso’ in de literatuur van het gebied en in de 14e en 15e behoren de Cettis tot de voorname families van San Gimignano. Sindsdien niet meer weggeweest, koopt de Cetti familie in 1973 ‘Podere Paradiso’ en bouwt het uit tot het huidige wijndomein.

Het domein bestaat uit zo’n 30 hectare en produceert zo’n 150.ooo flessen per jaar. Veel Vernacchia en Sangiovese, maar ook wijnen gemaakt met Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon en Chardonnay.

Vinostoria heeft nu de Vernacchia di San Gimignano en de Chianti Colli Senesi in het assortiment.